یحیی فوزی، عضو هیات علمی و معاون آموزشی پژوهشکده امام خمینی (ره) و انقلاب اسلامی، در گفتوگو با خبرگزاری کتاب ایران(ایبنا) اظهار داشت: در حوزه مطالعاتی انقلاباسلامی و در رشتههای علوم سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی، تحقیقات چندانی درباره انقلاب انجام نشده و شاید به همین دلیل است که نسل جدید، اطلاعات کمی درباره تحولات 30 سال اخیر کشور دارد.
وی افزود: در بسیاری از رشتهها، از جمله علوم سیاسی، در 8 واحد درسی به سلطنت 37 ساله پهلوی پرداخته میشود. اما به انقلاباسلامی ایران که 30 سال از عمرش میگذرد، فقط 2 واحد درس عمومی اختصاص داده شده است.
فوزی با اشاره به کتاب خود با عنوان “تحول سیاسی، اجتماعی ایران بعد از انقلاب” که به پیامدهای انقلاباسلامی در حوزه تحولات سیاسی اجتماعی پرداخته، تصریح کرد: در سه حوزه علل، پیامدها و آینده پژوهی میتوان انقلاب را بررسی کرد. در بیشتر کتابها فقط علل انقلاب مورد توجه قرار گرفته، در حالی که باید به بحث پیامدهای انقلاباسلامی به طور جدیتر پرداخته شود.
این نویسنده تاکید کرد: بررسی مباحث انقلاباسلامی فقط سال 1357 را دربر نمیگیرد، بلکه تحولات گسترده ایران، پس از این انقلاب مورد توجه است.
یحیی فوزی با بیان راهکارهای موجود برای پرداختن به انقلاباسلامی، ادامه داد: از جمله راهحلهایی که برای بررسی بیشتر انقلاباسلامی میتوان ارائه داد، ایجاد رشتههای دانشگاهی است که بین انقلاباسلامی و رشتههای دیگر پل بزند. پژوهشکده امامخمینی (ره) و انقلاباسلامی، رشتههای جامعهشناسی انقلاب اسلامی، تاریخ انقلاب اسلامی، عرفان امامخمینی (ره) و انقلاباسلامی و اندیشههای سیاسی انقلاب اسلامی را ایجاد کرده است. همچنین در این پژوهشکده 150 پایان نامه در مقاطع کارشناسیارشد و دکتری، کار شده است.
معاون آموزشی پژوهشکده امامخمینی (ره) و انقلاباسلامی افزود: با تاسیس انجمن علمی انقلاباسلامی که محققان مربوط به این رشتهها را دور هم جمع کند یا با انتشار نشریات تخصصی و تشویق نویسندگان این حوزه، میتوان در ارتقاء جایگاه مساله انقلاباسلامی گامهای موثر برداشت. وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تشکیل یک مرکز، میتواند کارهای پراکندهای را که در حوزه انقلاباسلامی انجام شده، بررسی و مسالهیابی کند تا خلاءها مشخص و راهکار ارائه شود.
فوزی همعصر بودن با انقلاب را مثبت، اما ایجاد کننده موانع و مشکلات برای نگارش کتاب در این حوزه دانست و تاکید کرد: کمبود منابع و دادهها، عدم همکاری بسیاری از سازمانها به دلیل وجود محدودیتهای ارزشی و خود سانسوری و وجود علایق ارزشی خاص، محدودیتهای پژوهشی ایجاد میکند. بنابراین نمیتوان تحقیق جدی انجام داد. برای رفع این مشکل، اگر مراکز اجرایی، خودشان با پژوهشگران ارتباط برقرار کنند و پیشنهاد پژوهش دهند، دسترسی به منابع راحتتر شده و پژوهشها کاربردی میشوند.
وی با اشاره به اهمیت انقلاباسلامی درسراسر جهان گفت: به دلیل موثر بودن انقلاب ایران در سراسر دنیا، همه پژوهشگران در تلاشند این انقلاب را رصد کنند. به همین دلیل در اکثر کشورها مراکز ویژه انقلاباسلامی ایران پژوهی وجود دارد و کتابهای بسیاری در باره این انقلاب مینویسند. در حالی که درایران با این دقت انقلاباسلامی مورد توجه قرار نگرفته است.
یحیی فوزی ادامه داد: انقلاباسلامی ایران تنها یک انقلاب سیاسی صرف نبود. بلکه با عقبه ایدئولوژیک قوی و تاکید بر احیای جایگاه دین در دنیای معاصر، جنبشهای آزادی بخش کشورهای اسلامی را تحت تاثیر قرار داد.
وی در پایان از انتشار کتاب جدیدش با عنوان “اندیشه سیاسی در ایران پس از انقلاب” خبر داد و گفت: بحث گروهها و احزاب، معرفی آنها، چالشهای فکری این گروهها، جریانات و انواع گفتمان آنها در این اثر بررسی شده است. این کتاب توسط پژوهشکده امامخمینی(ره) و انقلاباسلامی منتشر میشود.
یحیی فوزی متولد 1339، دارای دکترای علوم سیاسی، عضو هیات علمی پژوهشکده امامخمینی(ره) و انقلاباسلامی و معاون آموزشی این پژوهشکده است.
“تحولات سیاسی، اجتماعی ایران بعد از انقلاب”، “ایران و سازمان کنفرانس اسلامی”، “مذهب و مدرنیزاسیون در ایران پس از انقلاب”، “روزشمار جنگ ایران و عراق”، “اندیشه سیاسی امامخمینی(ره)” و “هویت ملی از دیدگاه امام خمینی(ره)”، از جمله آثار این نویسندهاند.